ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ESCAPE ROOM ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Το Facebook και το  Instagram είναι 2 από τις σελίδες που βλέπεις συνεχώς φωτογραφίες φίλων σου μετά από μία απόπειρα είτε επιτυχημένης είτε αποτυχημένης απόδρασης σε ένα από τα escape rooms.

Ακούγεται γνώριμο? Ήρθε η ώρα να αποκτήσετε και εσείς μία τέτοια φωτογραφία μετά από μία εμπειρία σε ένα από τα δωμάτια και να τους δείξετε πως και σεις μπορείτε. Το ερώτημα είναι: Πώς να επιλέξετε το καλύτερο escape room για εσάς μέσα από μια τόσο μεγάλη ποικιλία δωματίων;

1. Επίπεδο δυσκολίας

Είναι το πρώτο σου escape room? Μη βιαστείς να επιλέξεις βάση του θέματος που σου αρέσει! Τα escape rooms είναι θέμα εμπειρίας. Όσο παίζεις και αποκτάς εμπειρία τόσο μαθαίνεις πως πρέπει να κινείσαι μέσα σε ένα τέτοιο δωμάτιο, σε ποια στοιχεία να δίνεις βάση και ποια μπορεί να είναι παραπλανητικά, σε ποια κατηγορία παίκτη ανήκεις, μαθαίνεις να συνεργάζεσαι όπως και να επικοινωνείς με την ομάδα. Οπότε μία επιλογή ενός υψηλού επιπέδου δωματίου χωρίς να έχεις αποκτήσει όλα τα προηγούμενα εφόδια μάλλον θα κρατήσει την ομάδα φυλακισμένη στο δωμάτιο. Συνιστούμε στους νεοφερμένους να επιλέξουν ένα «εύκολο» επίπεδο στην αρχή. Μόλις παίξετε μερικά δωμάτια και αποκτήσετε εμπειρία, προχωρήστε σε «μέτρια» και «δύσκολα» επίπεδα.

2. Κατηγορίες escape rooms

Με το πέρας του χρόνου τα escape rooms έχουν διαχωριστεί σε πολλές κατηγορίες όπως γρίφων, ρόλων, με ηθοποιούς, τρόμου και αποστολής. Οπότε πριν από την κράτηση ενός escape rooms, σας προτείνουμε να
ελέγξετε το τι θα θέλατε εσείς και η παρέα σας να  παίξετε.

Η κάθε κατηγορία θα βγάλει διαφορετικά συναισθήματα οπότε καλό θα ήταν να πάρετε μία γεύση από όλα πριν αποφασίσετε ποια είναι η κατηγορία που σας ταιριάζει.

Δωμάτια Γρίφων: Θεματικά escape rooms, ατμοσφαιρικά που βασίζονται στους γρίφους και σκοπός τους είναι η απόδραση από αυτά. Η δυσκολία έγκειται στο πόσοι είναι οι γρίφοι σε σχέση με τον χρόνο, πόσο συνδυαστικοί, στη συνεργασία και στην επικοινωνία μεταξύ της ομάδας.Όλοι βασισμένοι στο εκάστοτε θέμα που έχετε επιλέξει. Παιχνίδι που δε θέλει γνώσεις αλλά βασίζεται στο καλό ψάξιμο, στη παρατηρητικότητα στην οξυδέρκεια και τη συνδυαστική σκέψη.

Δωμάτια ρόλων: Δωμάτια που ο καθένας παίρνει από έναν ρόλο και που πρέπει να ταυτιστεί με αυτόν για την έκβαση του παιχνιδιού. Συνήθως συμμετέχουν ηθοποιοί. Δεν είναι απαραίτητη η απόδραση από το δωμάτιο αλλά ίσως η εκπλήρωση αποστολής.

Δωμάτια με ηθοποιούς: Αυτά τα escape rooms χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες. Δωμάτια με ηθοποιούς που ο ρόλος τους είναι βοηθητικός σε μορφή game master ή Δωμάτια με ηθοποιούς που ο ρόλος τους είναι εκεί για να σε αποσυντονίσει. 2 μάτια που σε κοιτάνε και παίζουν μαζί σου όχι από τις κάμερες αλλά όντας δίπλα σου!

Δωμάτια τρόμου: Μία κατηγορία των escape rooms που προσπαθεί να σου ανεβάσει την αδρεναλίνη χωρίς όμως να σου αφήνει μεγάλα περιθώρια για να λύσεις γρίφους. Τα περισσότερα με ηθοποιούς αλλά και κάποια χωρίς. Οι γρίφοι που θα συναντήσεις εκεί είναι λίγοι και μικρής δυσκολίας. Το μυαλό σου άλλωστε δε μπορεί να συγκεντρωθεί σε αυτούς όταν έχεις κάποιον να σε κυνηγάει ή όταν περιμένεις να σου πεταχτεί από λεπτό σε λεπτό και από ποιος ξέρει που ένα ζόμπι ή ένα πνεύμα.

Δωμάτια αποστολής: Δωμάτια που συνήθως έχεις να βρεις ποιος είναι ο δολοφόνος και όχι να αποδράσεις από το δωμάτιο. Escape rooms που έχουν αρκετό διάβασμα και απαιτούν συγκέντρωση καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού καθώς το κάθε στοιχείο που θα έρθει στα χέρια σου θα σε βοηθήσει στην εξιχνίαση του εγκλήματος.

Έτσι, εξετάστε τους τύπους των escape rooms πριν κάνετε την επιλογή σας. Για μία αρχάρια ομάδα σίγουρα η πρώτη κατηγορία, τα Δωμάτια Γρίφων, είναι και η ιδανική.

3. Θέμα

Όπως ίσως γνωρίζετε, υπάρχουν εκατοντάδες θέματα και σενάρια σε αυτά τα 300 escape rooms στην Ελλάδα. Είτε πρόκειται για νοσοκομεία, μοτέλ, φυλακές, σπηλιές, καταραμένες επαύλεις, γραφεία ή μυστικά εργαστήρια και διαστημικούς σταθμούς, όλα θα σας γοητεύσουν! Το κάθε δωμάτιο έχει τους δικούς του ξεχωριστούς γρίφους και το δικό τους μοναδικό σενάριο.

Μένει να επιλέξετε αυτό που θα σας κινήσει περισσότερο το ενδιαφέρον σύμφωνα με τα γούστα σας.

4. Ποιους να πάρω μαζί μου;

Συνήθως ένα δωμάτιο μπορεί να δεχτεί από 2 έως 5 άτομα. Πριν κάνετε την κράτηση ενημερωθείτε για το μέγιστο αριθμό ατόμων που μπορεί να δεχτεί ένα δωμάτιο και προσπαθήστε να μην το υπερβείτε. Στα 2 άτομα όλοι οι γρίφοι θα περάσουν αναγκαστικά από εσένα σε αντίθεση με το όταν είναι πολλά τα άτομα που μπορεί να λυθεί ένας γρίφος χωρίς να το αντιληφθεί η υπόλοιπη ομάδα. Βέβαια 5 άτομα σημαίνει και 5 μυαλά που για μία αρχάρια ομάδα συνήθως είναι καλύτερα.

Μπορείτε να πάρετε μαζί σας την οικογένεια σας, φίλους ή ακόμα άτομα νέα στο εργασιακό σας περιβάλλον που θα θέλατε να σπάσετε τον πάγο μιας και είναι ένα παιχνίδι που κάτω από την πίεση του χρόνου πραγματικοί χαρακτήρες ξετυλίγονται!
Αν και πάλι μαζευτείτε πολλοί και από διαφορετικές κατηγορίες, οι εταιρείες συνήθως προσφέρονται να σας χωρίσουν σε ομάδες και να παίξετε ταυτόχρονα τα παιχνίδια και ανταλλάσοντας μετά αίθουσες να σας βάλουν το μικρόβιο του ανταγωνισμού κρατώντας σκορ για το ποια ομάδα τα πήγε καλύτερα. Στις περισσότερες περιπτώσεις σε ένα escape room υπάρχει χώρος για διάλειμμα ανάμεσα στα παιχνίδια.

5. Ελέγξτε τις κριτικές

Αν έχετε φίλους που ήδη πήγαν σε μια συγκεκριμένη εταιρεία escape room, ρωτήστε τους αν θα σας τους συνιστούσαν για να τους επισκεφθείτε. Είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα escape room που εμπεριστατωμένα θα σας προσφέρει μία όμορφη, ξεχωριστή εμπειρία παρά να πάτε εντελώς τυχαία σε κάποιο που ίσως να μη περάσετε και τόσο καλά και σας αποτρέψει από το να πάτε σε ένα ακόμα. Ο έλεγχος των κριτικών για ένα escape room θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήματα και να αποφύγετε μία ίσως κακή τουλάχιστον πρώτη εμπειρία.

Το  Trip Advisor είναι ένας από τους καλύτερους και πιο αξιόπιστους οδηγούς που μπορείτε να διαβάσετε κριτικές για τη κάθε εταιρία και για να διαβάζετε το συγκεκριμένο άρθρο σημαίνει πως ήδη έχετε ακούσει για το Sherlocked_Homes.
Μπείτε εδώ για να διαβάσετε κριτικές για τα δωμάτια που παρέχει η συγκεκριμένη εταιρεία αλλά κριτικές και για τα υπόλοιπα escape rooms της Ελλάδας αλλά και παγκοσμίως.

Το The_Escape όπως και το The_escapers είναι επίσης κάποια από τα site που μπορείτε να μπείτε και να διαβάσετε κριτικές για τα δωμάτια που υπάρχουν στην Ελλάδα και μόνο.

6. Τοποθεσία ενός escape room

Μικρής σημασίας η τοποθεσία αφού τα περισσότερα από τα escape rooms βρίσκονται αν όχι στο κέντρο των πόλεων, κοντά σε σημεία που είναι εύκολη η πρόσβαση με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή με αυτοκίνητο.

7. Πως κάνω κράτηση σε ένα escape room?

Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να κλείσετε εκ των προτέρων το δωμάτιο για το οποίο ενδιαφέρεστε. Υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες που μπορείτε να παίξετε  σε ένα τέτοιο δωμάτιο. Συνήθως ένα escape room λειτουργεί αν όχι 7 μέρες την βδομάδα, τουλάχιστον τις 6. Το ωράριο εξαρτάται από την κάθε εταιρία. Συνήθως ξεκινάει τις πρωινές ώρες κατά τις 11 με τα τελευταία ραντεβού να ξεκινάνε στις 12 το βράδυ.
Το ραντεβού μπορεί να κλειστεί είτε μέσω της ειδικά διαμορφωμένης σελίδας στο site είτε τηλεφωνικά στην εταιρεία.

Είσαι έτοιμος πλέον! Το μόνο που μένει είναι να επιλέξεις δωμάτιο και να κάνεις  κράτηση τώρα!
Μία μοναδική εμπειρία σε περιμένει!

Leave a comment